Er bestaat altijd een strijd tussen bodybuilders en duursporters. De bodybuilders vinden dat krachttraining belangrijker is dan duurtraining. Maar de duursporters zijn van mening dat cardio training beter voor je is dan krachttraining. Toch is geen van deze stellingen waar of onwaar. Het belangrijkste tijdens het trainen is je doel. Wil je vet verbranden, je conditie verbeteren, sterker worden of afvallen? Dit kunnen allemaal doelen zijn tijdens een training.

Buikvet verbranden

Wanneer je buikvet wilt verbranden kun je volgens wetenschappers van het ‘Duke University Medial Centre' het beste een duurtraining uitvoeren. Voor vele mensen is dit een nuttig gegeven, buikvet is namelijk het meest ongezonde vet dat je kunt hebben. Dit staat namelijk in verband met diabetes, hardziekten en eventuele andere gezondheidsproblemen.

3 soorten groepen
Gedurende 8 maanden bestudeerde onderzoeksleider Cris Slentz samen met zijn collega-wetenschappers 150 testpersonen. Deze proefpersonen werden in 3 verschillende groepen onderverdeeld;  duurtraining (cardio), krachttraining (spieren) en een combinatie van de eerder genoemde trainingen.

Resultaten van het onderzoek
Na 8 maanden werd de afnamen van het gevaarlijke buikvet gemeten. De cardio-groep deed een aerobe work-out op een loopband. Deze oefening staat gelijk aan ongeveer 20 kilometer joggen per week. De deelnemers van de kracht-groep deden 3 keer per week anaerobe oefeningen in de vorm van krachttraining. De derde groep deed oefeningen die bestonden uit een combinatie van de eerder genoemde trainingsmethode. Er kwam naar voren dat de krachttraining zorgde voor de minste afname van lichaamsvet in het algemeen en buikvet in het bijzonder. De groep die het meeste lichaamsvet verloor, is de combinatiegroep. Maar zij verloren in verhouding weinig van het gevaarlijke buikvet. De cardio-groep behaalde het beste resultaat als het ging om afname van het gevaarlijke buikvet. Maar behaalde qua verlies van algemeen lichaamsvet niet de beste resultaten.

Terug
Gerelateerde artikelen