Het drinken van twee glazen cola per dag geeft twee keer zoveel kans op nierinsufficiëntie (onvoldoende nierwerking). De gevaren van cola liggen dus niet alleen in het hoge suikergehalte, maar ook in de hoeveelheid fosforzuur die het bevat. Cola wordt nog altijd door heel veel mensen gedronken, ondanks de vele kritiek die er op bestaat. De meest geleverde kritiek betreft het hoge suikergehalte in cola, dat gewichtstoename en diabetes bevordert.

Cola en fosforzuur

Er is dus nog een ander gevaar, namelijk het fosforzuur dat in cola zit en de drank zijn zurige smaak geeft. Bij de andere soorten frisdranken maakt men daarvoor gebruik van citroenzuur. Een hoge hoeveelheid fosforzuur zou de werking van de nieren aantasten en het ontstaan van nierstenen bevorderen. Om dit fenomeen te illustreren hebben Amerikaanse onderzoekers 500 mensen gezocht bij wie recent nierinsufficiëntie was ontdekt. Er werd gevraagd naar hun eetgewoonten en hun drankgebruik. Deze gegevens werden vervolgens vergeleken met die van een controlegroep. De onderzoekers stelden vast dat het risico op nierinsufficiëntie vanaf twee glazen cola verdubbelt, iets wat overigens ook geldt voor cola light. Bij de andere frisdranken werd geen enkele aanwijzing gevonden, wat het vermoeden versterkt dat de klachten wel degelijk worden veroorzaakt door fosforzuur.

Nierinsufficiëntie en fosforzuur

Nierinsufficiëntie is een ziekte die veel voorkomt. Tienduizenden Nederlanders zouden deze ziekte hebben, sommigen zelfs zonder het te weten. De aandoening is moeilijk vroegtijdig op te sporen, omdat ze erg verraderlijk is. Ze ontwikkelt zich sluipend en onopgemerkt gedurende vele jaren, tot er een onomkeerbare nierinsufficiëntie optreedt. Het is dus belangrijk om je te laten onderzoeken (een simpele bloed- en/of urinetest) als je veel cola drinkt.

Cola bij nieraandoeningen

Nu al wordt aan mensen met een nierziekte aangeraden om geen cola en andere levensmiddelen die fosforzuur bevatten, zoals vlees, te eten of drinken. Maar het kan zeker nuttig zijn om deze raadgeving uit te breiden naar andere doelgroepen. In afwachting van de resultaten van andere onderzoeken, zouden mensen met een risico op een nierziekte er goed aan doen om voorzichtig te zijn met cola en het zeker niet elke dag te drinken. In het algemeen zou iedereen die elke dag cola drinkt, met zijn huisarts moeten overleggen of er reden is voor een onderzoek naar nierinsufficiëntie.

Aantal calorieën in cola
Coca-Cola bevat 42 kilocalorieën (175,6 kJ) per 100 mL. Dat is ongeveer 95 kcal voor een groot glas (225 mL) en 63 kcal voor een klein glas (150 mL). Per 100 mL bevat Coca-Cola 10,6 g suiker.

Coca-Cola Light bevat 0.2 kcal per 100 mL.

Terug
-->